Free shipping for orders over RM200.00
Ayam Bakar & Sos Thai

Introducing our flavorful Thai Grilled Chicken with authentic Thai sauce! Marinated in a blend of garlic, ginger, oyster sauce, honey, black pepper, sugar, HEXA Chicken Seasoning, and soy sauce, then grilled to perfection. Serve it with our homemade Thai sauce, made with roasted glutinous rice, garlic, chili, coriander, and more for an unforgettable taste experience.

 

Ayam Bakar dengan Sos Thai

Bahan-bahan:

  • Ayam potong sesuai citarasa
  • Pes bawang putih
  • Pes halia
  • Sos tiram
  • Madu
  • Serbuk lada hitam
  • Gula
  • HEXA Chicken Seasoning
  • Kicap pekat

 

Untuk Sos Thai:

  • Beras pulut, sangai hingga keperangan lalu ditumbuk
  •  Bawang putih
  •  cili padi
  • Pokok ketumbar
  • Air perahan limau
  • air asam jawa
  • Gula kabung
  • Kicap sotong
  • HEXA Chicken Seasoning
  •  Serbuk cili Thai
  • Thai Daun ketumbar
  • Bawang merah (dihiris halus)
     

Cara Penyediaan:

  1. Cuci bersih ayam dan perap bersama pes bawang putih, pes halia, sos tiram, serbuk lada hitam, madu, gula, HEXA Chicken Seasoning, dan kicap pekat. Gaulkan sehingga rata dan perap selama sekurang-kurangnya 2 jam untuk rasa yang lebih sedap.
  2. Setelah perap, bakar ayam dalam air fryer atau atas pan sehingga masak dan kecoklatan. Sapukan minyak masak pada ayam sebelum air fry.
  3. Untuk membuat sos Thai, sangai beras pulut hingga keperangan, kemudian tumbuk hingga halus.
  4. Kemudian, kisar bawang putih, cili padi, dan ketumbar bersama-sama. Campur dengan air perahan limau dan air asam jawa.
  5. Dalam mangkuk, satukan sos tiram, gula kabung, bahan kisar, dan kicap sotong. Gaul sehingga gula larut.
  6. Tambahkan HEXA Chicken Seasoning dan serbuk cili Thai, kacau sehingga sebati.
  7. Terakhir, masukkan beras pulut tumbuk, daun ketumbar, dan hirisan bawang merah. Gaulkan sehingga semua bahan tercampur rata.
  8. Sajikan ayam bakar dengan sos Thai sebagai pelengkap. Selamat menikmati hidangan lezat ini!

 

For watching the video recipe, please click on the link below. Please help to grow the channel by LIKING & SHARING the video.

https://www.instagram.com/p/C2eElbFvaVN/


Please support the page by following it:

https://www.instagram.com/resepi_dapur_cikwani/


For buying HEXA Chicken Seasoning, Please click on the link below:

https://www.ebaza.com.my/hexa-halal-chicken-seasoning-250g
 

For Singaporean who like to buy HEXA Products with FREE shipping, Please click on the link below:

https://shopee.sg/spicemehexa.sg
 

Join Telegram Hexa Food for more recipes:

https://t.me/hexafoodcommunity


泰式烤鸡配泰式酱

探索美味泰式烤鸡,搭配醇香泰式酱料!鸡肉经过精心腌制,加入大蒜、姜、蚝油、蜂蜜等调味料,烤至金黄酥脆。再搭配我们独家配方的泰式酱料,口感鲜美,回味无穷。

 

食材:

  • 鸡肉
  • 大蒜泥
  • 姜泥
  • 蚝油
  • 蜂蜜
  • 黑胡椒粉
  • HEXA鸡肉调味料
  • 浓缩酱油
  • 植物油

 

泰式酱料:

  • 糯米,烤至金黄,碾碎
  • 大蒜
  • 辣椒
  • 芫荽
  • 柠檬汁
  • 酸柑水
  • 椰糖
  • 鱿鱼酱
  • HEXA鸡肉调味料
  • 泰式辣椒粉
  • 泰国香菜
  • 红葱头(切成细丝)

 

制作方法:

  1. 将鸡肉洗净,用大蒜泥、姜泥、蚝油、黑胡椒粉、蜂蜜、糖、HEXA鸡肉调味料和浓缩酱油腌制。搅拌均匀,腌制至少2小时以增强风味。
  2. 腌制完成后,将鸡肉放入气炸锅或平底锅中烤至熟透和呈金黄色。在烹饪前,将食用油涂抹在鸡肉表面。
  3. 制作泰式酱料: 将糙米烤至金黄,然后碾碎成粉末。
  4. 将大蒜、辣椒和芫荽搅拌成泥状。加入柠檬汁和酸柑水。
  5. 在一个碗中混合酱油、椰糖、糖、鱿鱼酱和HEXA鸡肉调味料。搅拌至糖完全溶解。
  6. 加入泰式辣椒粉,再次搅拌均匀。
  7. 最后,加入碾碎的糙米粉、泰国香菜和切好的红葱头。搅拌均匀。
  8. 搭配泰式酱料一起享用烤鸡。祝您享受美味佳肴!

 

观看视频食谱,请点击以下链接。请通过点赞和分享视频来支持频道的增长。

https://www.instagram.com/p/C2eElbFvaVN/

 

请通过关注以下链接来支持该页面

 https://www.instagram.com/resepi_dapur_cikwani/

 

购买HEXA鸡肉调味料,请点击以下链接

 https://www.ebaza.com.my/hexa-halal-chicken-seasoning-250g

 

对于喜欢购买HEXA产品并享有免费运输的新加坡顾客,请点击以下链接:

 https://shopee.sg/spicemehexa.sg

 

加入HEXA食谱电报群以获取更多食谱:

 https://t.me/hexafoodcommunity