Lamb biryani is an amazingly delicious Indian dish with tender chunks of grilled lamb in layers of fluffy rice, fragrant spices and vegetables. A much easier and authentic recipe presented step by step.
RESIPI BERIANI KAMBING GRILL
Portion: 2-3 orang
Bahan Kambing Grill:
-
1 kg lamb shoulder
-
1 sudu besar Garam Masala @hexafood
-
1 sudu kecil Turmeric Ground @hexafood
-
1 sudu kecil Cajun @hexafood
-
Garam dan gula secukup rasa
-
3 sudu besar olive oil
-
1/2 cawan minyak
Cara-cara menyediakan:
-
Gaul sebati semua bahan kecuali minyak. Perap 2-3 jam atau lagi sedap semalaman.
-
Panaskan non stick pan, ratakan minyak. Grill kambjng tadi hingga masak dan garing. Kalau nak bakar dalam oven pun boleh.
Bahan Nasi Beriani
- 2 cawan beras basmathi (basuh bersih, rendam 1 jam, toskan)
- 3 cawan air
- 2 sudu besar minyak
- 1 sudu besar butter
- 4 sekawan (kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih, bunga lawang)
- 1 helai daun bay
- 1 biji bawang holland (hiris)
- 2 ulas bawang putih (cincang halus)
- 2 sudu besar Rempah Nasi Beriani Arab @hexafood
- garam secukup rasa
- 1 pokok daun ketumbar (hiris)
Cara-Cara menyediakan:
- panaskan minyak dan butter. Tumis 4 sekawan dan daun salam sampai naik bau. Masukkan bawang holland dan bawang putih. Kacau sampai garing dan layu.
- tambah rempah beriani arab, kacau sampai garing. Tambah air. Perasakan dgn garam, kacau dan biar mendidih.
- bila dah mendidih, tutup api. Masukkan beras basmathi & bahan tumis tadi dalam rice cooker. Masak macam biasa.
- bila nasi dah masak, kacau, tabur daun ketumbar. Siap.
Bahan sambal Nasi Arab:
- akar ketumbar
- 1 biji tomato
- 3 biji lada besar hijau
- cili api secukupnya
- 1 ulas bawang putih
- 1 cawan air suam
- garam, gula dan jus limau secukup rasa
Cara-cara menyediakan:
- kisar semua bahan sehingga lumat. Sesuaikan rasa.
Bahan sampingan:
- daun ketumbar
- lada besar hijau
- 1 biji bawang besar
- 1 biji tomato
For watching the video recipe, please click on the link below. Please help to grow the channel by LIKING & SHARING the video.
https://www.instagram.com/p/CVAaCMiF9-f/
Please support the page by following it:
https://www.instagram.com/kakakfaa/
For buying HALAL Rempah Beriani Arab, HEXA HALAL Turmeric Powder, HEXA HALAL Cajun Spice Bottle, HEXA Garam Masala, Please click on the link below:
https://www.ebaza.com.my/al-hexa-beriani-spice-150g
https://www.ebaza.com.my/hexa-turmeric-powder-180g
https://www.ebaza.com.my/hexa-cajun-spice-bottle-85g
https://www.ebaza.com.my/hexa-garam-masala-x-sapna-anand-deepavali-edition-70g
For Singaporean who like to buy HEXA Products with FREE shipping, Please click on the link below:
https://shopee.sg/spicemehexa.sg
经典的印度美食,香喷喷的贝里亚尼米饭。每一口都充满香料的香气,再配上烤至微焦且软嫩多汁的羊肉,幸福感满满!吃腻了中餐,不妨来试一下印度的传统美食吧。
贝里亚尼米饭烤羊食谱
份量:2-3人
烤山羊所需食材:
- 1 公斤羊肩肉
- 1 汤匙马萨拉盐 @hexafood
- 1 茶匙姜黄粉@hexafood
- 1 茶匙肯瓊香料粉 @hexafood
- 盐和糖调味
- 3 汤匙橄榄油
- 1/2 杯油
烹饪方式:
1.首先, 将油以外的所有食材混合均匀。腌制2-3小时或更长时间。
2. 加热不粘锅,抹上油。把刚才腌制好的羊肉煎至酥脆熟透。也可把羊肉放入烤箱里烤。
贝里亚尼大米所需食材:
- 2 杯印度香米(洗干净,浸泡 1 小时,沥干)
- 3 杯水
- 2 汤匙油
- 1 汤匙黄油
- 4 同伴香料(肉桂皮、豆蔻、丁香、八角)
- 1 片月桂叶
- 1 粒荷兰洋葱(切片)
- 2瓣大蒜(切碎)
- 2 汤匙 Beriani 阿拉伯米香料@hexafood
- 盐调味
- 1 把香菜(切片)
烹饪方式:
- 加热油和黄油。将4同伴香料和月桂叶炒香。加入荷兰洋葱和大蒜。爆香直至微焦有香气。
- 加入beriani阿拉伯香料,搅拌直至水分干透。然后,加入水。用盐调味,搅拌并煮沸。
- 沸腾后关火。将香米和炒好的材料放入电饭煲中。像往常一样煮饭。
- 米饭煮熟后,搅拌均匀,撒上香菜。准备好上桌啦!
参巴酱所需食材:
- 芫荽根
- 1 颗番茄
- 3 个大青椒
- 小辣椒
- 1瓣大蒜
- 1 杯温水
- 盐、糖和柠檬汁调味
准备方法:
1. 将所有材料研磨至细。依据个人喜好调味。
配料(装饰):
- 香菜
- 大青椒
- 1 颗大洋葱
- 1 颗番茄
若有兴趣观看视频食谱,请单击下面的链接。请通过喜欢和分享视频来帮助发展频道。
https://www.instagram.com/p/CVAaCMiF9-f/
请通过以下方式支持该页面:
https://www.instagram.com/kakakfaa/
如需购买 HALAL 阿拉伯贝里亚尼酱料、HEXA HALAL 姜黄粉、HEXA HALAL 肯瓊香料粉 、HEXA 马萨拉盐,请点击以下链接:
https://www.ebaza.com.my/al-hexa-beriani-spice-150g
https://www.ebaza.com.my/hexa-turmeric-powder-180g
https://www.ebaza.com.my/hexa-cajun-spice-bottle-85g
https://www.ebaza.com.my/hexa-garam-masala-x-sapna-anand-deepavali-edition-70g
对于想要免邮购买 HEXA 产品的新加坡人,请点击以下链接: