Free shipping for orders over RM200.00
Ayam Panggang

Golden, juicy, tender and flavorful roast chicken with roasted potatoes and corns alongside. Served with a rich, bold black pepper sauce. Top it with steamed rice to make a healthy meal.

Ayam panggang keemasan, berair, lembut dan berperisa dengan kentang panggang dan jagung. Dihidangkan dengan sos lada hitam yang kaya. Boleh makan dengan nasi kukus sebagai makan malam yang sihat.
 

Ayam Panggang

Bahan-bahan yang diperlukan:

  • Bwg putih kisar

  • Bwg merah kisar

  • Halia kisar

  • Sos lada hitam

  • Madu (nak tambah gula pasir pn boleh )

  • Lada hitam kisar (HEXA HALAL British 4 IN 1 Table Seasoning)

  • Parsley, rosemery, oregano, basil (HEXA HALAL Italian 4 IN 1 Herbs Series)

  • Garlic powder (HEXA HALAL British 4 IN 1 Table Seasoning)

  • HEXA Paprika Powder 

  • Maggi cukup rasa

  • Olive oil

  • Ayam

  • Kentang

  • Jagung

 

Cara-cara menyediakan:

  1. Dalam 1 bekas campurkan bwg merah, bwg putih, halia, sos lada hitam, lada hitam kisar, madu, parsley, rosemery, basil, oregano, garlic powder, paprika powder & olive oil. Gaul sebati & ketepikn.

  2. Dlm bekas lain masukkn ayam yg dh di cuci bersih kemudian lapkn bg kering dgn tisu dapur.

  3. Ambik bahan sos yg kita campur td tuang ats ayam ratakn klu pakai ayam sekor mcm sy ratakn bahagian dlm skli.

  4. Kemudian, blh letakkn kentang & jagung gaul sekali dgn bahan2 sos.

  5. Bila semua dh sebati simpan dlm chiller semalam (klu nk perap 2 3 jam pn blh je tp klu lg lama lg sedap. Mcm sy perap ptg2 esok pagi dh boleh panggang.

  6. Ayam dh perap elok masukkn dlm loyang susun cantik2 letakkn fresh rosemery & 1 labu bwg putih yg di potong 2.

  7. Ratakn bahan sos dh boleh bakar klu nmpk kering blh tmbh olive oil ya

  8. Bakar suhu 200, api atas bwh selama 2 jam
    (kena rajin tgk ya tkut hangus plk nti sbb suhu oven kadang tak sama)

  9. Dah siap blh di hidang dgn sos biasa atau sos blackpaper.

  10. Siap dan sedia untuk dihidangkan!

For watching the video recipe, please click on the link below. Please help to grow the channel by LIKING & SHARING the video.

https://www.instagram.com/p/CS8ivJCHFf6/


Please support the page by following it:

https://www.instagram.com/resepi_dapur_cikwani/


For Buying HEXA HALAL Italian 4In1 Herbs Series, British 4IN1 Table Seasoning Paprika Powder, Please click on the link below:

https://www.ebaza.com.my/hexa-italian-herbs-series-4in1?search=4%20in%201

https://www.ebaza.com.my/hexa-4in1-british?search=4%20in%201

https://www.ebaza.com.my/hexa-paprika-powder-spicy-rating-1-2-000-shu-30g-smoked?search=paprika


For Singaporean who like to buy HEXA Products with FREE shipping, Please click on the link below:

https://shopee.sg/spicemehexa.sg

 

金黄、多汁、鲜嫩可口的烤鸡,配上烤土豆和玉米。淋上浓郁的黑胡椒酱,配一碗热腾腾的白蒸米饭,就能作为一顿丰富的色泽均匀的健康晚餐啦!

 

烤鸡

所需食材

大蒜(切碎)

大葱(切碎)

姜(切碎)

黑胡椒酱

蜂蜜(可用砂糖代替)

黑胡椒粉(HEXA HALAL 英式4 1 调味料)

欧芹、迷迭香、牛至、罗勒(HEXA HALAL 意大利 4 1 香料)

大蒜粉(HEXA HALAL 英式 4 1 调味料)

HEXA 辣椒粉

Maggi 味精

橄榄油

土豆

玉米

 

烹饪方法:

  1. 在容器中混合大葱、大蒜、姜、黑胡椒酱、黑胡椒粉、蜂蜜、欧芹、迷迭香、罗勒、牛至、大蒜粉、辣椒粉和橄榄油。搅拌均匀,搁置一边。
  2. 在另一个容器中,将洗干净的鸡肉放入,然后用厨房纸巾擦干。
  3. 然后,把刚才调好的酱汁均匀的涂抹在整只鸡上,鸡里面也要抹上。
  4. 接下来,把土豆和玉米放入,与酱汁混合。
  5. 等所有食材拌匀后,放入冰箱冷藏(可以腌2-3小时,腌制时间越久越入味)
  6. 腌好的鸡肉,放入漂亮的烤盘,放入新鲜的迷迭香和一瓣大蒜。
  7. 确保酱料均匀抹在鸡肉的每一面后,就可以开始烤了,如果鸡表面有些干,可涂抹橄榄油
  8. 把烤炉调至200度烘烤,上下火烤至2小时。
  9. 期间需要反复确认鸡肉不会烧焦,因为烤箱温度有时不一样。
  10. 当鸡肉烤好后,可以配上普通酱汁或黑胡椒酱食用。
  11. 热腾腾的烤鸡就出炉啦!

 

若有兴趣观看视频食谱,请单击下面的链接。请通过喜欢和分享视频来帮助发展频道。

https://www.instagram.com/p/CS8ivJCHFf6/

 

请通过以下方式支持该页面:

https://www.instagram.com/resepi_dapur_cikwani/

 

若有意购买HEXA HALAL意大利41香料系列、英式4IN1调味料,辣椒粉,请点击以下链接:

https://www.ebaza.com.my/hexa-italian-herbs-series-4in1?search=4%20in%201

https://www.ebaza.com.my/hexa-4in1-british?search=4%20in%201

https://www.ebaza.com.my/hexa-paprika-powder-spicy-rating-1-2-000-shu-30g-smoked?search=paprika

 

对于想要免邮购买HEXA产品的新加坡人,请点击以下链接:

https://shopee.sg/spicemehexa.sg