Free shipping for orders over RM200.00
Kuzi Ayam

Resepi Ayam Kuzi ni sangat terkenal di sebelah Kelantan dan Terengganu. Dimakan bersama nasi minyak dan paling sesuai dihidangkan untuk tetamu pada musim perayaan.

Famous Chicken Kuzi recipe at Kelantan and Terengganu. Best served with fragrant rice for guests during festival.
 

KUZI AYAM
Note: Hidangan 4 orang

 

Bahan-bahan yang diperlukan:

  • Ayam Dibakar dahulu;

  • 1/2ekor Ayam

  • Rock Salt (HEXA BRITISH TABLE SEASONINGS 4in1)

  • Black Pepper (HEXA BRITISH TABLE SEASONINGS 4in1)

  • 2sb Butter (cairkan)

Cara-cara menyediakan:

1. Lumurkan semua bahan pada ayam, dan perap 15minit. Kemudian bakar 170°c 30min


Bahan Kisar

  • 2bj Bawang Besar
  • 3ulas Bawang Putih
  • 2in Halia
  • 10bj Cili Api Hijau
  • 3bj Lada Hijau
  • 6tangkai Daun Ketumbar
  • 1/2sb HEXA Mint Leaves 
  • 3/4cwn Minyak Masak

2. Kisar semua bahan di atas.
 

  • 2-3sb Minyak Sapi
  • 4 sekawan
  • 1bj Tomato
  • 4sb Tomato Puri/sos
  • 2sb Bawang Goreng
  • 4sb HEXA Serbuk Kuzi 

3. Panaskan minyak sapi dan tumis 4 sekawan. Masukkan bahan kisar dan bahan lain di atas, tumis sehingga pecah minyak.
 

  • 1/2cwn Yogurt
  • 1/3cwn Madu
  • Kismis
  • Gajus/badam
  • Rock Salt (HEXA BRITISH TABLE SEASONINGS 4in1)

4. Masukkan yogurt, madu, kismis, gajus/badam dan garam. Kacau sebati. Sesuaikan rasa.

5. Masukkan ayam yang telah dibakar tadi.

6. Tutup kuali dan masak dengan api kecil 10-15 minit.

 

Pulut

  • 400g Pulut Susu
  • Air
  • Pewarna
  • Minyak
  • Santan

1. Masukkan pulut ke dalam periuk non stick bersama garam dan minyak.

2.Masukkan air separas pulut. Masak sehingga semua air meresap ke dalam pulut.

3. Angkat dan bahagikan pulut mengikut warna dikehendaki. Tuang santan separas pulut.

4.Kukus pulut sehingga masak (-+30-40min)

5. Siap dan sedia untuk dihidangkan!.

*kalau nak skip santan pon boleh

 

For watching the video recipe, please click on the link below. Please help to grow the channel by LIKING & SHARING the video.

https://www.instagram.com/p/CEdIwBNpjVl/
 

Please support her page by following it.

https://www.instagram.com/thesisterscookingproject/


For Buying HEXA British Table Seasonings 4 in1, HEXA Mint Leaves, Please click on the link below:

https://www.ebaza.com.my/hexa-mint-leaves-15g

https://www.ebaza.com.my/hexa-4in1-british
 

For Singaporean who like to buy HEXA Products with FREE shipping, Please click on the link below:

https://shopee.sg/spicemehexa.sg

 

 

吉兰丹和登嘉楼的著名鸡肉库兹食谱,搭配糯米饭饭更为适合!最适合节日期间和亲朋戚友一起享用的一道道地美食。

KUZI 鸡肉

注意:4人份

 

所需材料:

首先烤鸡肉;

  • 1/2
  • 岩盐(HEXA英式调味料41
  • 黑胡椒(HEXA英式调味料41
  • 2大匙黄油(融化)

 

烹饪方式:

  1. 将以上所有材料撒在鸡肉上,腌制15分钟。然后在170°C烘烤30分钟。

 

磨碎材料:

  • 2洋葱
  • 3瓣大蒜
  • 2 寸生姜
  • 10绿辣椒
  • 3青椒
  • 6香菜叶
  • 1 / 2大匙HEXA薄荷叶
  • 3 / 4 食用油
  1. 把以上所有材料磨碎。

 

  • 2-3大匙牛肉油
  • 4
  • 1番茄
  • 4大匙番茄酱
  • 2大匙炸洋葱
  • 4大匙 HEXA Kuzi
  1. 加热牛肉油,爆香四香。然后,再把以上的材料和磨碎的材料炒至出红油为止。

 

  • 1 / 2酸奶
  • 1 / 3蜂蜜
  • 葡萄干
  • 腰果/杏仁
  • 岩盐(HEXA英式调味料41
  1. 加入酸奶,蜂蜜,葡萄干,腰果/杏仁和盐。好好搅拌调整口味。
  2. 加入烤鸡。
  3. 盖上锅,用小火煮10-15分钟。

 

糯米

所需材料:

  • 400克牛奶糯米
  • 食用燃料
  • 椰奶
  1. 将糯米放在不粘锅中,加盐和油。
  2. 加入糯米水。煮至所有水都渗入糯米。
  3. 根据所需的颜色分配糯米。平均倒入椰奶。
  4. 蒸糯米至熟(大约30-40分钟
  5. 准备好上桌啦!

*如不喜欢,可以省略椰奶*

 

若有兴趣观看视频食谱,请单击下面的链接。请通过喜欢和分享视频来帮助扩大频道:

https://www.instagram.com/p/CEdIwBNpjVl/

 

请关注她的页面:

https://www.instagram.com/thesisterscookingproject/

 

若有意购买HEXA 薄荷叶和HEXA英式调味料,请点击以下链接:

https://www.ebaza.com.my/hexa-mint-leaves-15g

https://www.ebaza.com.my/hexa-4in1-british
 

若想免邮购买HEXA产品的新加坡人,请单击以下链接

https://shopee.sg/spicemehexa.sg