Resipi Ayam Goreng Berempah yang sangat rangup, cepat, sedap dan mudah untuk disediakan sebagai hidangan sampingan dengan nasi putih atau nasi kuning .
Cara simple untuk menyediakan ayam goreng sedap .
Bahan-bahan yang simple untuk memasak ayam goreng berempah yang lazat .
Easy way to cook delicious Spice Fried chicken .
Spice Fried Chicken with few ingredients .
Crispy, fast, easy and tasty Spice Fried Chicken as side dish to serve with white rice or yellow rice .
AYAM GORENG BEREMPAH (SPICE FRIED CHICKEN)
Bahan-bahan diperlukan :
- 4 ketul ayam (resepi ni boleh perap untuk 1/2 ekor ayam)
- 4 biji bawang merah kecil*
- 3 ulas bawang putih*
- 3 batang serai*
- 3 cm lengkuas*
- 3 cm halia*
- 1 biji telur*
- 1 sudu besar HEXA Ayam Goreng Berempah Spice Mix*
- 2 sudu besar tepung jagung*
- 1 sudu besar gula*
- 1/2 sudu kecil garam*
- Sedikit air*
- 1 tangkai daun kari
Cara menyediakan :
1. Kisar semua bahan bahan yang bertanda * bersama
2. Gaulkan bahan yang telah dikisar dengan ayam
3. Tambah daun kari dan gaul bersama
4. Perap 1jam
5. Selepas 1jam, goreng ayam sehingga masak
6. Siap untuk hidangan
Tips: Make sure kelar sikit ayam tu supaya senang meresap bahan perapan. Lagi lama perap lagi sedap. Goreng dengan api sederhana dan sentiasa balikkan ayam. Kalau nak perap untuk ayam bakar pun raffie guna resepi sama cuma gantikan gula dengan madu.
For watching the video recipe, please click on the link below. Please help to grow the channel by LIKING & SHARING the video.
https://www.instagram.com/p/BuX35L5HQBQ/
Please support Raffie's page by following it.
https://www.instagram.com/raffieyusoff/
For Buying HEXA Ayam Goreng Berempah, Please click on the link below:
https://www.ebaza.com.my/Hexa-Ayam-Goreng-Berempah
For Singaporean who like to buy HEXA Products with FREE shipping, Please click on the link below:
https://shopee.sg/spicemehexa.sg
香辣炸鸡食谱,非常松脆,快速,美味且易于搭配白饭或面条的配菜。
香料炸鸡
所需食材:
- 4块鸡(此食谱可腌制1/2鸡)
- 4小洋葱*
- 3瓣大蒜*
- 3根香茅*
- 3厘米高良姜*
- 3厘米姜*
- 1个鸡蛋*
- 1汤匙HEXA香辣鸡肉混合香料*
- 2汤匙玉米粉*
- 1汤匙糖*
- 1/2茶匙盐*
- 一点水*
- 1根咖喱叶
烹饪步骤:
1.将标有*的所有成分混合并搅碎。
2.将绞碎的原料与鸡肉混合。
3.加入咖喱叶并混合在一起。
4.腌制1小时直至入味。
5. 1小时后,将鸡肉炸至熟。
6.准备开吃啦!
提示:确保在鸡肉割几刀,以确保鸡肉入味。鸡肉腌制越久就越入味。确保用中火煎并时刻将反面。如果要烧烤鸡肉,可使用相同的配方,只需用蜂蜜代替糖即可。
若有兴趣观看视频食谱,请单击下面的链接。请通过喜欢和分享视频来帮助扩大频道。
https://www.instagram.com/p/BuX35L5HQBQ/
请关注Raffie的页面。
https://www.instagram.com/raffieyusoff/
若有兴趣购买HEXA香辣炸鸡香料粉,请点击以下链接:
https://www.ebaza.com.my/Hexa-Ayam-Goreng-Berempah
对于想免邮购买HEXA产品的新加坡人,请单击以下链接: