Free shipping for orders over RM200.00
Cajun Roasted Chicken & Potato

This Cajun Roast Chicken is truly droolworthy. It has the most delicious spicy crisp skin, juicy meat and a rich garlic Cajun butter that is drizzled over top before serving. It is everything you could ever want in a roast chicken.

Resepi Cajun Ayam Panggang ini mempunyai kulit garing pedas yang paling enak, daging berair dan mentega Cajun bawang putih yang kaya yang ditaburkan terlebih dahulu sebelum disajikan. Ini adalah semua yang anda mahukan dengan ayam panggang.

 

CAJUN ROASTED CHICKEN & POTATO

Portion: 7-8 orang

Bahan Dry Rub:

  • 1 sudu besar Garlic Powder HEXA

  • 1 sudu besar Paprika Powder HEXA

  • 2 sudu besar Onion Powder HEXA

  • 2 sudu besar Cajun Powder HEXA

  • 1 sudu besar serbuk pati ayam

  • 2 sudu besar gula perang

  • garam dan lada hitam secukup rasa

Bahan lain:

  • 1 ekor ayam

  • 1/3 cawan + 3 sudu besar olive oil

  • 1/2 kg russet potato

 

Cara-cara menyediakan:

  1. Gaul rata semua bahan dry rub. Ketepikan.

  2. Ambil seekor ayam yang dah dibersihkan. Lap dengan kitchen towel sampai kering.

  3. Sapu rata 1/3 cawan olive oil seluruh badan dan dalam badan ayam. Biar betul betul sekata.

  4. Tabur dry rub, jangan habiskan. Guna dalam 4-5 sudu atau lebih cukup sekadar tersalut rata seluruh dan dalam badan ayam.

  5. Balut dengan plastic wrap. Perap 4-6 jam atau semalaman.

  6. Lepas dah perap ayam, panaskan oven. Basuh bersih dan potong kentang. Letak dalam tray/periuk.

  7. Tuang 3 sudu besar olive oil dan 2 ke 3 sudu besar dry rub. Gaul sebati

  8. Letak ayam atas kentang. Tuang habis baki dry rub. Ratakan seluruh ayam.

  9. Bakar suhu 160-170C selama 1 jam 20 minit atau sehingga ayam masak.

  10. Siap dan sedia untuk dihidang!


For watching the video recipe, please click on the link below. Please help to grow the channel by LIKING & SHARING the video.

https://www.instagram.com/p/CR8qx3pl7so/


Please support the page by following it:

https://www.instagram.com/kakakfaa/?hl=en


For Buying HEXA HALAL Garlic Powder, HEXA HALAL Paprika Powder, HEXA HALAL Onion Powder, HEXA HALAL Cajun Spice Bottle, Please click on the link below:

https://www.ebaza.com.my/hexa-garlic-powder-40g

https://www.ebaza.com.my/hexa-paprika-powder-spicy-rating-1-2-000-shu-30g-smoked

https://www.ebaza.com.my/hexa-onion-powder-40g

https://www.ebaza.com.my/hexa-cajun-spice-bottle-85g


For Singaporean who like to buy HEXA Products with FREE shipping, Please click on the link below:

https://shopee.sg/spicemehexa.sg
 

烤至外皮金黄酥脆的卡真烤鸡,外酥内软,一口下去可以尝到满满的香料,再配上烤土豆,就能成为完美的一餐啦!

 

卡津烤鸡和土豆

份量:7-8

腌制所需食材:

    • 1 汤匙大蒜粉 HEXA
    • 1 汤匙辣椒粉 HEXA
    • 2 汤匙洋葱粉 HEXA
    • 2 汤匙 卡津粉 HEXA
    • 1汤匙鸡肉淀粉
    • 2 汤匙红糖
    • 盐和黑胡椒调味

其他材料:

    • 1 只鸡
    • 1/3 + 3 汤匙橄榄油
    • 1/2 公斤赤褐色马铃薯

 

准备方法

  1. 将所有腌制材料混合均匀,并放置在一旁。
  2. 取一只洗干净的鸡。用厨房毛巾擦干。
  3. 1/3 杯橄榄油均匀涂抹在鸡身上和内部。
  4. 适量的把腌制混合涂抹在鸡身上,但不要全用完,使用 4-5 汤匙左右。
  5. 用保鲜膜包好。腌制 4-6 小时或过夜。
  6. 鸡肉腌好后,预热烤箱。将土豆洗净并切碎。放入托盘/锅中。
  7. 倒入 3 汤匙橄榄油和 2 3 汤匙腌制混合。搅拌均匀。
  8. 把鸡肉放在土豆上面。倒出剩余的腌制混合。均匀涂抹在整只鸡上。
  9. 160-170C 烘烤 1 小时 20 分钟或直至鸡肉熟透。
  10. 热腾腾的烤鸡就出炉啦!

 

若有兴趣观看视频食谱,请单击下面的链接。请通过喜欢和分享视频来帮助发展频道。

https://www.instagram.com/p/CR8qx3pl7so/

 

请通过以下方式支持该页面:

https://www.instagram.com/kakakfaa/?hl=en

 

如需购买 HEXA HALAL 大蒜粉、HEXA HALAL 辣椒粉、HEXA HALAL 洋葱粉、HEXA HALAL 卡津 香料,请点击以下链接:

https://www.ebaza.com.my/hexa-garlic-powder-40g?search=garlic

https://www.ebaza.com.my/hexa-paprika-powder-spicy-rating-1-2-000-shu-30g-smoked?search=paprika

https://www.ebaza.com.my/hexa-onion-powder-40g?search=onion

https://www.ebaza.com.my/hexa-cajun-spice-bottle-85g?search=cajun

 

对于想要免邮购买HEXA产品的新加坡人,请点击以下链接:

https://shopee.sg/spicemehexa.sg