Free shipping for orders over RM200.00
Kabsah Kambing Recipe 阿拉伯羊肉饭

Easy, simple and delicious Kabsah kambing recipe to cook for any special occasion or weekend for family and friends. 
 

Resepi kabsah kambing yang enak, mudah dan cepat untuk memasak pada hujung minggu. 

KABSAH KAMBING ( MUTTON )

Bahan-bahan diperlukan:

  • 3 ulas Bawang Putih
  • 1 bj Bawang Merah
  • 1 in Halia
  • 1 bj Tomato
  • 2 bj Lada Hijau
  • 2 sb Rempah Arab Kabsa Kambing @hexafood
  • 500g Daging Kambing
  • Air
  • Garam & perasa
  • 6 tgki Daun Ketumbar
  • 2 pot Nasi (siap masak)
  • Pewarna Kuning


Cara menyediakan:

1. Hiris dan tumis bawang putih, bawang merah, dan halia sehingga layu.

2. Masukkan tomato dan lada hijau, tumis lagi sehingga tomato lembut.

3. Masukkan rempah kabsah dan goreng sebentar.

4. Masukkan sedikit air dan masak sehingga pecah minyak.

5. Bila dah pecah minyak masukkan daging kambing dan air secukupnya.

6. Masak sehingga daging kambing lembut dan airnya berkurangan

7. Bila kambing sudah lembut, masukkan garam & perasa. Sesuaikan rasa.

8. Kemudian masukkan daun ketumbar, nasi dan pewarna.

9. Tutup kuali/periuk dan biarkan nasi panas seketika.

10. Kemudian gaulkan semua sehingga sebati.

11. Siap

 

For watching the video recipe, please click on the link below. Please help to grow the channel by LIKING & SHARING the video.

https://www.instagram.com/p/B6iOP99FHB5/


Please support her page by following it.
https://www.instagram.com/thesisterscookingproject/

 

For Buying HEXA Kabsah Kambing Rempah, Please click on the link below:

https://www.ebaza.com.my/al-hexa-kabsah-spice-150g
 

For Singaporean who like to buy HEXA Products with FREE shipping, Please click on the link below:

https://shopee.sg/spicemehexa.sg

 


 

阿拉伯羊肉饭,享有“沙特国菜”美誉,以羊肉、蔬菜和米饭混合烹制。羊肉、酸奶、米饭或土豆这几样食材经常出现在沙特传统菜式中
 

阿拉伯羊肉饭

所需材料:

  • 3瓣大蒜
  • 1粒洋葱
  • 1寸姜
  • 1粒番茄
  • 2颗青椒
  • 2大匙HEXA 阿拉伯羊肉香料
  • 500克羊
  • 盐和调味料
  • 6串香菜
  • 2锅饭(现煮)
  • 黄色染料

 

烹饪步骤:

  1. 将大蒜,洋葱和生姜切成薄片并爆香,直到微焦为止。
  2. 加入西红柿和青椒,再次炒至西红柿变软。
  3. 加入HEXA香料,并翻炒炒一会儿。
  4. 加少许水煮至油分裂。
  5. 当油分裂时,加入羊肉和足够的水。
  6. 煮至羊肉变软且水低
  7. 当羊肉开始变软嫩时,加盐和调味料并调整口味。
  8. 然后加入香菜,大米和染料。
  9. 盖上锅,让米饭加热一会儿。
  10. 然后混合均匀。 香喷喷又入味的羊肉饭就准备出锅啦!

 

若有兴趣观看视频食谱,请单击下面的链接。请通过按赞和分享视频来帮助扩大频道:

https://www.instagram.com/p/B6iOP99FHB5/
 

请关注她的页面:

https://www.instagram.com/thesisterscookingproject/


若有意购买HEXA Kabsah Kambing Rempah,请点击以下链接:

https://www.ebaza.com.my/al-hexa-kabsah-spice-150g


若想免邮购买HEXA产品的新加坡人,请单击以下链接

https://shopee.sg/spicemehexa.sg