Free shipping for orders over RM200.00
Kerutuk resepi ala Kelantan

KERUTUK ALA KELANTAN

Transport your taste buds to the heart of Kelantan with a bowl of rich, aromatic Kerutuk – the perfect blend of spices, coconut milk, and love! Perfect for special occasions or a hearty family meal.


Bahan-bahan:

  • 4 sekawan (daun limau purut, serai, kayu manis, bunga cengkih)

  • Halia (ditumbuk)

  • Bawang merah (ditumbuk)

  • Bawang putih (ditumbuk)

  • Cili (dikisar)

  • HEXA Rempah Kerutuk

  • Air

  • Ayam/daging

  • Santan pekat

  • Kerisik

  • Gula nisan

  • Bawang Holland (dihiris)

  • Cili api besar (dipecahkan)

  • Garam dan perasa secukupnya


Cara Penyediaan:

  1. Tumis Bahan 4 Sekawan dan Rempah
    Panaskan sedikit minyak dalam kuali, kemudian masukkan bahan 4 sekawan (daun limau purut, serai, kayu manis, bunga cengkih). Tumis bersama halia, bawang merah, bawang putih, dan cili yang telah dikisar.

     

  2. Masukkan Rempah Kerutuk
    Tambah HEXA Rempah Kerutuk dan sedikit air. Biarkan bahan-bahan ini masak sehingga pecah minyak.

     

  3. Masukkan Ayam/Daging dan Santan
    Masukkan ayam atau daging yang telah dipotong, dan tuangkan santan pekat. Masak sehingga pecah minyak.

     

  4. Tambah Kerisik dan Gula Nisan
    Setelah itu, masukkan kerisik dan gula nisan, kacau rata.

     

  5. Tambah Bawang Holland dan Cili Api
    Masukkan bawang Holland yang telah dihiris serta cili api besar yang telah dipatahkan. Perasakan dengan garam dan perasa secukupnya.

     

  6. Sedia untuk Dihidang
    Masak sehingga kuah menjadi pekat dan hidangkan.


Tip Sedap:
✅ Gunakan santan segar untuk rasa yang lebih kaya.
✅ Sesuai dimakan dengan nasi putih panas atau roti.

 

Untuk menonton video resipi penuh, sila klik pautan di bawah. Sokong saluran dengan menyukai & berkongsi video tersebut:

Video Resipi Kerutuk resepi ala Kelantan
 

Dapatkan HEXA Rempah Kerutuk (Signature Series by Chef Zam) 150g di sini:

HEXA Rempah Kerutuk (Signature Series by Chef Zam) 150g


Sertai Komuniti HEXA Food untuk lebih banyak resipi:

HEXA Food Community
 

Ikuti kami di Instagram untuk lebih banyak inspirasi masakan:

Instagram HEXA Food

 

吉兰丹风味椰浆炖肉(Kerutuk Ala Kelantan)

Kerutuk 是一道传统的吉兰丹菜肴,富含香料、椰浆和香脆的椰仁。非常适合在特别的日子或作为家庭聚餐的美味佳肴。


材料:

  • 四香料(香茅、肉桂、丁香、柠檬叶)

  • 生姜(捣碎)

  • 红洋葱(捣碎)

  • 大蒜(捣碎)

  • 辣椒(搅拌成泥)

  • HEXA Rempah Kerutuk(吉兰丹炖肉香料)

  • 鸡肉/牛肉

  • 椰浆

  • 椰仁(捣碎)

  • 棕糖

  • 荷兰洋葱(切片)

  • 大辣椒(捣碎)

  • 盐和调味料适量


做法:

  1. 炒香四香料和香料
    在锅中加入少许油,加入四香料(香茅、肉桂、丁香、柠檬叶)。然后加入捣碎的生姜、红洋葱、大蒜和辣椒泥,翻炒均匀。

  2. 加入炖肉香料
    加入 HEXA Rempah Kerutuk 和适量水,继续炒煮,直到油脂分离。

  3. 加入鸡肉/牛肉和椰浆
    加入切好的鸡肉或牛肉,倒入椰浆,继续炖煮至油脂分离。

  4. 加入椰仁和棕糖
    加入椰仁和棕糖,搅拌均匀。

  5. 加入洋葱和辣椒
    加入切片的荷兰洋葱和捣碎的大辣椒,加入适量的盐和调味料。

  6. 炖煮完成,享用
    继续炖煮至酱汁变浓,最后可以盛出享用。


小贴士:
✅ 使用新鲜椰浆可以增加更多的风味。
✅ 可以搭配热腾腾的白米饭或面包一起食用。



要观看完整的食谱视频,请点击以下链接。通过点赞和分享视频来支持我们的频道:

吉兰丹风味炖肉食谱视频
 

在这里购买 HEXA Rempah Kerutuk (Chef Zam签名系列 150g)

HEXA Rempah Kerutuk (Chef Zam签名系列 150g)
 

加入 HEXA Food社区 获取更多食谱:

HEXA Food社区
 

在Instagram上关注我们,获取更多烹饪灵感:

Instagram HEXA Food