Free shipping for orders over RM200.00
Raffie's Gulai Ikan Tongkol Recipe

Resipi Gulai Ikan Tongkol yang sangat lazat, mudah dan cepat yang sesuai untuk dihidangkan dengan nasi kuning atau nasi putih .

Cara simple untuk memasak gulai ikan tongkol dengan beberapa bahan sahaja.

Simple step to cook Gulai Ikan Tongkol with simple ingredients.

Easy, delicious and fast Gulai Ikan Tongkol recipe to serve with white rice or yellow rice.


GULAI IKAN TONGKOL 

Bahan-bahan diperlukan :

  • 1 ekor ikan tongkol saiz sederhana

  • Sedikit air

  • 2 keping asam keping

  • 1 sudu kecil garam

  • 2 sudu kecil cuka (tips untuk menjadikan isi ikan lebih pejal & tidak hancur bila direbus)

  • 7 biji bawang merah( kisar halus )*

  • 3 ulas bawang putih( kisar halus )*

  • Sedikit halia( kisar halus )*

  • Sedikit minyak masak

  • 3 sudu besar cili boh

  • 1 sudu besar gula

  • 2 sudu besar HEXA Ceylonese Curry Powder/ atau HEXA serbuk kari ikan (dicampurkan sekali dengan bawang yang telah dikisar tadi)

  • 250ml santan + air (ikut kepekatan kuah yg anda mahu)

  • 1 keping asam keping

  • Garam secukup rasa

  • Telur rebus (optional)

  • Cili padi


Cara menyediakan : 

1. Rebus ikan tongkol dengan air , garam, cuka dan kepingan asam

2. Kemudian, kisar halus bahan bertanda *

3. Campurkan dan gaulkan bawang dikisar dengan HEXA serbuk kari ikan

4. Panaskan minyak, masukkan cili boh, gula, campuran rempah dan bawang

5. Tumis sehingga naik bau

6. Masukkan santan + air, kacau

7. Masukkan asam kepingan, garam, ikan direbus, telur rebus dan cili padi

8. Kacau rata dan biarkan sebentar

9. Siap untuk hidangan 
 

For watching the video recipe, please click on the link below. Please help to grow the channel by LIKING & SHARING the video.

https://www.instagram.com/p/Bfe_kYWjPyk/


Please support Raffie's page by following it.

https://www.instagram.com/raffieyusoff/


For Buying HEXA Caviar, Please click on the link below:
 
https://www.ebaza.com.my/hexa-english-curry-powder-70g
 

For Singaporean who like to buy HEXA Products with FREE shipping, Please click on the link below:

https://shopee.sg/spicemehexa.sg



一种仅需少量配料即可烹制的金枪鱼咖喱简单食谱,可与白米或黄米一起食用。

 

古来咖喱蒸金枪鱼

所需食材:

  • 1条中型金枪鱼
  • 一点水
  • 2片亚参
  • 1茶匙盐
  • 2茶匙醋(可以使鱼肉填充物更牢固且煮沸时不会压碎)
  • 7洋葱(细磨)*
  • 3瓣大蒜(磨碎)*
  • 一点姜(细磨)*
  • 少许食用油
  • 3汤匙辣椒粉
  • 1汤匙糖
  • 2汤匙HEXA Ceylonese咖喱粉/HEXA鱼咖喱粉(与碎洋葱混合一次)
  • 250ml椰奶+水(遵循所需的肉汁浓度)
  • 1片亚参
  • 盐调味
  • 水煮鸡蛋(可选)
  • 辣椒

 

烹饪步骤:

  1. 将金枪鱼用水,盐,醋和酸亚参煮沸,并搁置一旁。
  2. 然后,细磨标有*的成分。
  3. 混合洋葱末和HEXA鱼咖喱粉。
  4. 加热油,并加入辣椒粉,糖和刚才的洋葱+鱼咖喱混合。
  5. 炒至香。
  6. 加椰奶+水搅拌。
  7. 加入酸亚参,盐,刚煮的鱼,水煮蛋和小辣椒。
  8. 搅拌均匀并静置一会儿。
  9. 准备上桌啦!

 

若有兴趣观看视频食谱,请单击下面的链接。请通过喜欢和分享视频来帮助扩大频道。

https://www.instagram.com/p/Bfe_kYWjPyk/

 

请关注Raffie的页面。

https://www.instagram.com/raffieyusoff/

 

若有兴趣购买HEXA鱼子酱,请点击以下链接:

https://www.ebaza.com.my/hexa-english-curry-powder-70g

 

若想免邮购买HEXA产品的新加坡人,请单击以下链接

https://shopee.sg/spicemehexa.sg