Free shipping for orders over RM200.00
Salted Egg Bread Pudding

A homemade Salted Egg Bread Pudding is the perfect weekend treat! The soft and fluffy milk bread and the sweet and savory sandy salted egg filling are the best way to describe for the most indulgent cozy dessert!

Puding Roti Telur Asin buatan sendiri adalah makanan hujung minggu yang sempurna! Roti susu lembut dan gebu dengan pengisian telur masin yang manis dan sedap adalah cara terbaik untuk menggambarkan pencuci mulut yang selesa!

 

SALTED EGG BREAD PUDDING

Portion: 5-6 orang

Bahan Bread Pudding:

  • 1 tin susu cair

  • 100gm air

  • 2 biji telur

  • 4 sudu besar gula

  • 1 sudu kecil esen vanilla

  • 2 sudu besar butter (cairkan) + sedikit butter untuk gris loyang

  • 7 ke 8 keping roti putih (gunting kecil)

 

Cara-cara menyediakan:

  1. Campurkan susu cair, air, telur, gula dan esen vanilla kedalam mangkuk. Kacau sebati.

  2. Kemudian, cairkan butter, masukkan dalam adunan tadi. Kacau sebati.

  3. Gris loyang dengan butter. Gunting dan susun roti dalam loyang.

  4. Tuangkan adunan telur kedalam loyang. Tekan tekan roti supaya meresap adunan telur tadi.

  5. Panaskan oven suhu 180C selama 15-20 minit. Bakar bread pudding selama 30 minit.

  6. Siap dan sedia untuk dihidangkan!


Bahan Salted Egg Custard:

  • 1 tin susu cair

  • 1/2 tin air (guna tin susu)

  • 2 sudu besar gula

  • 2 sudu besar tepung kastard

  • 2 sudu besar HEXA Serbuk Salted Egg 

  • 1 sudu kecil pewarna kuning

 

Cara-cara menyediakan:

  1. Masukkan semua bahan dalam periuk. Kacau sehingga tidak berketul.

  2. Buka api sederhana, kacau sentiasa sampai mendidih dan pekat. Tutup api, sejukkan.

  3. Tuangkan Salted Egg Custard atas bread pudding.

  4. Siap dan sedia untuk dihidangkan!

 

For watching the video recipe, please click on the link below. Please help to grow the channel by LIKING & SHARING the video.

https://www.instagram.com/p/CRodXYkg8Vn/


Please support the page by following it:

https://www.instagram.com/kakakfaa/?hl=en


For Buying HEXA Salted Egg Sauce Powder Premix 80gm, Please click on the link below:

https://www.ebaza.com.my/HEXA-Salted-Egg-Sauce-Powder-Premix-80g


For Singaporean who like to buy HEXA Products with FREE shipping, Please click on the link below:

https://shopee.sg/spicemehexa.sg

 

人们对于咸蛋黄的魔力一直以来都很难抵挡,看看售卖咸蛋黄美食的餐厅便知一二!一提起它,大家的口水就挂满三尺长。一起来尝试这咸蛋诱人的咸香味,与面包体完美融合在一起,外酥里软,口感层层递进,着实让人难以忘怀

 

咸蛋面包布丁

份量:5-6

面包布丁所需食材:

  • 1 罐液态奶
  • 100 克水
  • 2颗蛋
  • 4 汤匙糖
  • 1 茶匙香草精
  • 2 汤匙黄油(融化)+ 少许黄油滋润平底锅
  • 7 8 片白面包(剪小片)

 

准备方法:

  1. 在碗中混合液态奶、水、鸡蛋、糖和香草精。搅拌均匀。
  2. 然后,融化黄油,把融化的黄油参进刚才的面糊中并搅拌均匀。
  3. 把黄油均匀涂抹在烤盘中,把剪好的小面包放在烤盘里。
  4. 将蛋液倒入烤盘并按压面包,使其均匀裹上蛋液。
  5. 将烤箱预热至 180° 15-20 分钟。把面包布丁烤30分钟。
  6. 香喷喷的烤面包就做哈啦!

 

咸蛋黄酱所需食材:

  • 1 罐液态奶
  • 1/2 罐水(可用牛奶罐头测量)
  • 2 汤匙糖
  • 2 汤匙蛋黄粉
  • 2 汤匙 HEXA 咸蛋粉
  • 1 茶匙黄色染料

 

准备方法

  1. 将所有材料放入锅中。搅拌至无颗粒。
  2. 开中火,不断搅拌至沸腾变稠。关火,冷却。
  3. 在面包布丁上倒上咸蛋奶冻。
  4. 准备就绪,可以上菜了!

 

若有兴趣观看视频食谱,请单击下面的链接。请通过喜欢和分享视频来帮助发展频道。

https://www.instagram.com/p/CRodXYkg8Vn/

 

请通过以下方式支持该页面:

https://www.instagram.com/kakakfaa/?hl=en

 

如有意购买 HEXA 咸蛋酱粉预混料 80gm,请点击以下链接:

https://www.ebaza.com.my/HEXA-Salted-Egg-Sauce-Powder-Premix-80g

 

对于想免邮购买HEXA产品的新加坡人,请点击以下链接:

https://shopee.sg/spicemehexa.sg