Creamy and fragrant salted egg crab recipe that will truly impressed your taste buds!
Resipi ketam telur masin yang berkrim dan cukup lazat dan sangat menyelerakan terutama bagi peminat telur masin!
Salted Egg Crab
Bahan-bahan yang diperlukan :
Bahan A
-
3 ekor ketam - bersihkan
-
2 sudu besar serbuk kunyit
-
garam secukup rasa @hexafood
Bahan B
-
150gm/4-5 sudu besar mentega
-
4 ulas bawang putih - cincang
-
1 inci halia
-
3 tangkai daun kari
-
10 biji cili padi - ketuk
-
2 biji cili merah - hiris
-
serbuk lada hitam secukupnya @hexafood
-
1 paket salted egg sauce @hexafood
-
air secukupnya
Cara-cara menyediakan:
-
Masukkan ketam, serbuk kunyit dan sedikit garam dalam mangkuk dan gaulkan sehingga rata.
-
Panaskan minyak masak secukupnya dalam kuali.
-
Masukkan ketam satu persatu dan goreng sekejap (10minit).
-
Angkat ketam dan Ketepikan.
-
Panaskan kuali sekali lagi dengan mentega.
-
Tumiskan bawang putih dan halia sehingga wangi. Seterusnya, masukkan daun kari, cili padi dan cili merah. Tumiskan sehingga sedikit layu.
-
Tambahkan sedikit serbuk lada hitam dan kacau rata.
-
Kemudian, tambah serbuk telur masin. Kacau rata dan jika perlu tambah air secukupnya.
-
Masakkan sekejap dan masukkan ketam yang digoreng tadi. Kacau rata
-
Siap dan sedia untuk dihidangkan!
For watching the video recipe, please click on the link below. Please help to grow the channel by LIKING & SHARING the video.
https://www.instagram.com/p/CBKFw18pChv/
Please support her page by following it.
https://www.instagram.com/qaseyhoney/
For Buying HEXA Salted Egg Sauce Premix and HEXA British Seasonings 4 in 1, Please click on the link below:
https://www.ebaza.com.my/HEXA-Salted-Egg-Sauce-Powder-Premix-80g
https://www.ebaza.com.my/hexa-4in1-british
For Singaporean who like to buy HEXA Products with FREE shipping, Please click on the link below:
https://shopee.sg/spicemehexa.sg
金黄诱人的咸蛋蟹食谱,浓郁咸香且不腻,咸蛋粉丝必试的料理,绝对让您留下深刻的印象!
黄金咸蛋蟹
所需材料:
材料A
- 3只蟹(洗净)
- 2汤匙姜黄粉
- 盐 (HEXA BRITISH 4 IN 1 TABLE SEASONING)
材料B
- 50克/ 4-5汤匙黄油
- 4瓣大蒜(切碎)
- 1寸生姜
- 3根咖喱叶
- 10粒辣椒 (敲碎)
- 2红辣椒(切成小粒)
- 黑胡椒粉 (HEXA BRITISH 4 IN 1 TABLE SEASONING)
- 1包HEXA咸蛋酱
- 足够的水
烹饪方式:
- 将螃蟹,姜黄粉和少许盐放入碗中,搅拌至均匀。
- 在锅中加热足够的食用油。
- 一只一只地加入螃蟹,然后短暂煎炸(10分钟)。
- 拿起螃蟹放在一边。
- 再用黄油加热平底锅。
- 将大蒜和姜炒香。
- 接下来,加入咖喱叶,小辣椒和红辣椒。炒至香气。
- 加入少许黑胡椒粉,搅拌均匀。
- 然后,加入咸蛋粉。充分搅拌,必要时加足量水。
- 煮一会儿,然后加入炸蟹。搅拌均匀。
- 香气逼人的料理准备出锅啦!
若有兴趣观看视频食谱,请单击下面的链接。请通过按赞和分享视频来帮助扩大频道:
https://www.instagram.com/p/CBKFw18pChv/
请关注她的页面。
https://www.instagram.com/qaseyhoney/
若有兴趣要购买4合1的HEXA咸蛋酱预混合料和HEXA英国调味料,请单击以下链接:
https://www.ebaza.com.my/HEXA-Salted-Egg-Sauce-Powder-Premix-80g
https://www.ebaza.com.my/hexa-4in1-british
若想免邮购买HEXA产品的新加坡人,请单击以下链接:
https://shopee.sg/spicemehexa.sg