Free shipping for orders over RM200.00
RM15.90
SANTAP Tempe Chips Original Flavor 75gm
Price RM15.90
Product SKU product-10032023
Brand Santap
Availability Out Of Stock
Description

Product: SANTAP Tempe Chips Original Flavor 70g
 

What is Tempeh?

Tempeh is a plant-based proteins made from cooked and slightly fermented soybeans. This fermentation helps to break down the phytic acid in soybeans, making the starches in tempeh easier to digest. After fermentation, the soybeans are formed into a patty similar to a very firm veggie burger or a block. It has a firm texture that can easily be sliced or even crumbled.

It is a very important full protein dietary source, equivalent to meat, milk and eggs, and thus is a vital choice in vegetarian and vegan diets, as well as being a useful alternative in a varied meat-based diet.

 

Why should we eat Tempeh?

Tempeh is highly nutritive and contains health promoting phytochemicals like isoflavones and saponins. The fermentation process actually produces natural antibiotic agents while leaving the desirable soy isoflavones as well as the saponins intact. Tempeh is rich in high quality protein, containing all essential amino acids. In comparison to tofu that is made from a soybean extract, tempeh keeps all the fiber of the original soybean. It’s a healthy dish even for our planet as consumers often replace meat with tempeh, thus reducing the need for land. Greenhouse gas emissions emitted from animal-based food is 250 times higher than that of legumes.

 

How to eat Tempeh?

On it’s own and uncooked, tempeh has a very mild taste and is almost flavorless.. Like tofu, tempeh is rarely eaten by itself but is incorporated into other dishes and readily absorbs those flavours to mollify and disguise its own. However, it does a great job soaking up marinades and flavors and if cooked well, tastes AMAZING!

Tempeh is incredibly versatile, it can be layering into sandwiches, crumbling it up to mimic ground meat, tossing into stir fries, and searing it like a steak.

Now that you know all about tempeh and why it’s wonderful, nutritious, and delicious, it’s time to get into the kitchen and experiment! 

 

Ingredients: 

Soybean, Tapioca Starch, Yeast Starter (Rhizopus Oligosporus), Oil, Salt.

Reviews (0)
view all
back
0
0 reviews
What's in the box

SANTAP Tempe Chips Original Flavor 70g

Customer Reviews
Cindy

Fitplus Breakfast Oat Mix pulak memang fevret akak sebab dah lengkap dengan oat, nuts, buah kering n susu. Sedappp

8 May 2024
Salsabila

Ceylon cinnamon sticks tu memang lain dr kayu manis biasa. Wangi dan lebih nipis. Baunya tak terlalu kuat, manis manis je.

7 May 2024
Ariani

Small package tu best 
Sebab boleh masuk dlm handbag
Senang bawak g mana2 
Beli air without sugar blh add on snd 
Lebih sihat lebih mudah

6 May 2024
Leez

Kita suka la breakfast oatmix tu. Mudah buat pancake guna oatmix tu sebab semua ada dlm tu. Cepat kenyang dan sihat. Hope hexa blh keluarkan oatmix flour premix pula

6 May 2024
Sharipah

Rempah Nasi Daging ni sedap, tak payah banyak bahan dah. Tumis bawang putih dengan merah dah cukup.
Lepas ni menu Nasi Daging masuk dalam list menu untuk Hari Raya Korban.
Tambah pulak dengan air asam dan ulam.
Tak berhenti makan.
Kalau diet memang best menu ni. Lengkap dah.

30 April 2024
Nadhirah

Rempah Nasi Arab Beriani tu mmg sedap. Secukup rasa. Xperlu tambah rempah lain dah. Nak buat Nasi Beriani boleh, Nak buat Nasi Arab pun boleh.

24 April 2024
Qira

Rempah Nasi Daging terbaekk..

23 April 2024
Trisha

Erymaze glass jar ni best boleh dibawa ke mana-mana. Kalau pergi kedai nak minum, order air tak payah minta gula. Sebab saya bawa sendiri pemanis Erymaze.

23 April 2024
Edayu

Terima kasih Hexa, kita dah PRO masak Nasi Arab, Beriani, & Mandi wink

5 April 2024
Ayang

Suka rasa dia mcm milk tea taiwan 
Lebih sedap mix dgn pearl or cincau

14 March 2024
Diena

Sy suka gila la gula ni
Sbb berlemak letak dlm air mahupun masakan

Hope hexa buat yg pek besar pula lepas ni

14 March 2024
Wani

Muz thai tea tu pun sedap giler bg akak terasa tea orignal thai tu..

8 March 2024
Imran

Kudapan yg sihat dan sedap, sesuai utk anak2 yg kurang suka mkn sayuran

5 March 2024
Danny

Sdp rasa gula kelapa ni, blh letak dlm dessert atau lauk pauk.. rasa lemak manis tu mmg terbaik

4 March 2024
Harini

MUZ Thai Tea sedap. Rasa pure thai tea & vanilla. Wangi & kurang manis

1 March 2024
Azim

rasa light teh susu yg sedap, tak terlalu berlemak.. rasa tak muak

29 February 2024
Mala

Alhamdulillah akak suka sangat2 rasa ayam dr chicken seasoning ni.. cukup semua rasa klu goreng sayur akak cuma letak ni je tak payah campur perisa lain2 dah.. terbaik.. masak sup pun sedap yes

28 February 2024
Ayu

Beef paling sesuai dengan kitaorang, sebab beef tu ada rasa curry dan lebih pedas sedikit. Rasanya beef seasoning tu apa2 protein pun sesuai untuk perapan. Lagi sedaplah.

14 February 2024
Aida

sedap, kenyal. Makan sejuk sejuk, nikmat. Kurang manis tapi sedap.

13 February 2024
Daria

sedap. Terasa bahan bahan perapan dia. Membangkit kan rasa umami ayam dlm masakan wink

13 February 2024