Free shipping for orders over RM200.00
Sizzling Sichuan Mala Egg Tofu

A Popular All Time Favourite Dish in Chinese Restaurants—— Sizzling Hot Egg Tohu! The golden crispy egg tofu is simmered in a thick savoury Sichuan Mala sauce and served on a sizzling hot plate. It is not only impressive to the eyes but taste absolutely delicious. It gives you that warm, contented and amazing feeling in every mouthful! And it actually works very well as a home dish too as it is very easy to prepare. Served alongside with some steamed fragrant white rice and enjoy!


SIZZLING SICHUAN MALA EGG TOFU (kakakfaa)

Bahan Topping Daging:

  • 300 gm daging (cincang)

  • 1 biji terung saiz sederhana (potong dadu kecil, rendam dalam air)

  • 4 biji cendawan shiitake kering (rendam sampai lembut, cincang halus)

  • 2 pokok daun bawang (asingkan batang dan daun, hiris)

  • 4 ulas bawang putih (cincang halus)

  • 2 sudu besar minyak masak

  • 1 cawan air

  • 2 sudu besar sos tiram

  • 1 sudu besar gula perang

  • 1 paket HEXA Sichuan Mala Sauce 


Cara-cara menyediakan:

  1. Panaskan minyak, tumis bawang putih, btg daun bawang dan cendawan shiitake sampai garing. Masukkan daging cincang. Kacau sampai daging separuh masak.

  2. Masukkan Sichuan Mala Sauce dan air. Kacau dan biar mendidih.

  3. Perasakan dengan gula perang dan sos tiram. Sichuan Mala Sauce dah cukup rasa masin masam pedas, cuma tambah sedikit gula untuk kurangkan kepedasannya.

  4. Kacau rata. Toskan terung yg dipotong. Masukkan dalam kuali. Kacau sampai kuah agak kering dan semua masak sekata. Tutup api.


Bahan Sizzling Telur:

  • 3 biji telur saiz A

  • serbuk lada sulah secukup rasa

  • 2 sudu besar minyak

  • 1/2 cawan air

  • 2 paket tauhu telur (potong)

  • daun bawang hiris

  • 1 biji lada besar merah hiris


Cara-cara menyediakan:

  1. Pukul telur dan lada sulah. Panaskan minyak dalam nom stick pan atau pinggan sizzling kalau ada, guna api kecil.

  2. Masukkan telur dan air. Kacau perlahan, dan biar separuh masak. Masukkan tauhu telur. Tutup pan, biar dalam 5 minit.

  3. Letak daging yang dimasak tadi. Tutup pan, sambung masak 5-10 minit.

  4. Tabur hirisan daun bawang dan lada besar merah. Siap. Hidangkan panas panas dengan nasi atau ratah begitu saja.


For watching the video recipe, please click on the link below. Please help to grow the channel by LIKING & SHARING the video.

https://www.instagram.com/p/Cieq6a5gE-t/?hl=en


Please support the page by following it:

https://www.instagram.com/kakakfaa/


For buying HEXA Sichuan Mala Sauce, Please click on the link below:

https://www.ebaza.com.my/hexa-sichuan-mala-sauce-80g


For Singaporean who like to buy HEXA Products with FREE shipping, Please click on the link below:

https://shopee.sg/spicemehexa.sg

 

给肉都不换的白饭小偷—— 铁板麻辣豆腐!豆腐在铁板中滋滋作响,迎热起舞,煎至外焦内嫩、鲜香嫩滑的口感,每一个豆腐都均匀吸满了麻辣的酱汁,再配上一口白米饭,舌尖立马被萦绕,美味在唇齿间绽放!只要跟着这简易的食谱,您也在家做出这餐馆必点的美味佳肴,大人小孩的最爱!

 

四川麻辣蛋豆腐食谱

 

肉馅配料:

    • 300 克肉(切碎)
    • 1个中型茄子(切小方块,泡水)
    • 4 个干香菇(浸泡至软,切碎)
    • 2 个小葱(茎叶分开,切片)
    • 4 瓣大蒜(切碎)
    • 2汤匙食用油
    • 1 杯水
    • 2汤匙蚝油
    • 1汤匙红糖
    • 1 HEXA 四川麻辣酱

 

准备方法:

1. 首先,热油,将蒜头、葱和香菇爆香。加入碎肉。翻炒直到肉煮至半熟。

2.然后,加入四川麻辣酱和水。搅拌并煮沸。

3. 接下来,加入红糖和蚝油调味。四川麻辣酱的味道酸咸适中,只需要加入少许糖减辣即可。

4. 最后,沥干切好的茄子。放入锅中。搅拌直到酱汁收干,所有的食材被均匀地煮熟。关火。

 

铁板鸡蛋所需食材:

    • 3 A 号鸡蛋
    • 胡椒粉调味
    • 2汤匙油
    • 1/2 杯水
    • 2包鸡蛋豆腐(切块)
    • 韭菜切片
    • 1 个大红辣椒(切片)

 

准备方法

1. 首先,在一个碗中把鸡蛋打散并加入胡椒粉。在一个不沾煎锅或铁板中加热油,使用小火。

2.然后,加入鸡蛋和水。轻轻搅拌,煮至半熟。接下来,加入鸡蛋豆腐。盖上锅盖,静置 5 分钟。

3.放入煮熟的肉。盖上锅盖,继续煮5-10分钟。

4. 最后,撒上葱片和红辣椒片。热腾腾的豆腐配上米饭即可享用!


若有兴趣观看视频食谱,请单击下面的链接。请通过喜欢和分享视频来帮助发展频道。

https://www.instagram.com/p/Cieq6a5gE-t/?hl=en

 

请通过以下方式支持该页面:

https://www.instagram.com/kakakfaa/

 

如有意购买HEXA四川麻辣酱,请点击以下链接:

https://www.ebaza.com.my/hexa-sichuan-mala-sauce-80g

 

对于想要免邮购买 HEXA 产品的新加坡人,请点击以下链接:

https://shopee.sg/spicemehexa.sg